Amigurumi pony patroon!

Ik ben begonnen met haken door Zpagetthi van Hooked. Andere dingen haken trok me niet echt tot ik dit patroon van All About Ami van de amigurumi pony tegen kwam. Ik was gelijk verliefd en dit was dan ook de eerste amigurumi die ik haakte. Van Stephanie van All About Ami kreeg ik toestemming om haar patroon te vertalen en hier te plaatsen. Jeej! Het is dus niet mijn eigen patroon, maar een vertaling van het patroon van Stephanie.

This is not my own pattern but a translation from Stephanie’s (All about Ami) Pony Pattern. 

Ik maakte er tot nu toe twee. De witte was mijn eerste en die heeft een beetje een waterhoofd, omdat ik de toeren vergat te tellen… Oeps! Maar wat zijn ze schattig! 2015/01/img_5608.jpg Bij amigurumi haak je verschillende onderdelen die je later aan elkaar vast naait.

BENODIGDHEDEN

– Garen in twee kleuren. Een kleur voor het lijf en een kleur voor de hoefjes, manen en staart. (De eerste keer koos ik voor de kleuren wit en koraal. De tweede keer voor de kleuren lichtgrijs met oud roze. Beide keren gebruikte ik Phildar Cotton 3.) – Haaknaald maat 2,5
– Fiberfill om mee op te vullen (zelf gebruik ik ook altijd nog een chinees eetstokje om vulling in kleine onderdelen aan te duwen. Is echt een aanrader)
– 12 mm veiligheidsoogjes
– eventueel borduurgaren om bij de oogjes een wimper te borduren (zelf was ik hier iets te lui voor…)
– naald met stompe punt (om alles aan elkaar te naaien)

Na elke ronde sluit je niet aan, maar haak je door.

HOOFD
Gebruik wit garen.

R1: Haak vijf vasten in een magische ring (5 )
R2: Haak twee vasten in elke steek. (10)
R3: Haak in de eerste steek een vaste en in de volgende steek twee vasten. Dit doe je in totaal vijf keer.  (15)
R4: Haak in elke steek een vaste. (15)
R5: Haak in de eerste twee steken een vaste en in de derde steek haak je twee vasten. Dit doe je in totaal vijf keer. (20)
R6: Haak in de eerste drie steken een vaste en in de vierde steek haak je twee vasten. Dit doe je in totaal vijf keer. (25)
R7: Haak in elke steek een vaste. (25)
R8: Haak in de eerste vier steken een vaste en in de vijfde steek haak je twee vasten. Dit doe je in totaal vijf keer. (30)
R9-10: Haak in elke steek een vaste. (30)
R11: Haak in de eerste vijf steken een vaste en in de zesde steek haak je twee vasten. Dit doe je in totaal vijf keer.  (35)
R12-17: Haak in elke steek een vaste. (35)
R18: Haak in de eerste vijf steken een vaste, dan haak je de zesde en zevende steek samen( minderen) Dit doe je in totaal vijf keer.  (30 )
R19: Haak in elke steek een vaste. (30)
R20: Haak in de eerste vier steken een vaste, dan haak je de vijfde en zesde steek samen (minderen). Dit doe je in totaal vijf keer. (25 ) Doe de veiligheidsoogjes in je haakwerkje. Deze moeten tussen rij 9 en 10. Als je de oogjes onder het midden plaatst krijgt hij een schattige look. Borduur ook de wimpers met het zwarte borduurgaren. Ook begin je met het vullen van het hoofd. Het deel wat nu al klaar is, is de neus en het deel van het voorhoofd.
R21: Haak in de eerste drie steken een vaste, dan haak je de vierde en vijfde steek samen (minderen). Dit doe je in totaal vijf keer. (20 )
R22: Haak in de eerste twee steken een vaste, dan haak je de derde en vierde steek samen (minderen). Dit doe je in totaal vijf keer. (15 )
R23: Haak een vaste en dan haak je de tweede en derde vaste samen (minderen). Dit doe je in totaal vijf keer. (10 ) Vul het hoofd voor het laatst.
R24: Nu minder je vijf keer door twee steken samen te haken. (5 )

Hecht af en werk de draad weg.

MANEN (zijn verdeeld in vijf delen en je haakt ze van het begin van het hoofd naar het eind van het hoofd.)
Gebruik het garen in de kleur koraal.

Manen deel 1:
R1: Haak vier vasten in een magische ring (4 )
R2: Haak in elke steek een vaste (4)
R3: Haak in de eerste steek een vaste en in de volgende steek haak je twee vasten. Dit doe je in totaal twee keer.  (6 )
R4: Haak in de eerste steek een vaste en in de volgende steek haak je twee vasten. Dit doe je in totaal drie keer. (9)
R5: Haak in de eerste twee steken een vaste en in de derde steek twee vasten. Dit doe je in totaal drie keer.  (12 )
R6: Haak in de eerste steek een vaste en in de volgende steek haak je twee vasten. Dit doe je in totaal zes keer. (18 )
R7-8: Haak in elke steek een vaste (18) Hecht af en laat er een lange draad aan zitten om mee vast te naaien.

Manen deel 2:

R1: Haak 6 vasten in een magische ring (6 )
R2: Haak in elke steek twee vasten (12 )
R3:  Haak in de eerste steek een vaste en in de volgende steek haak je twee vasten. Dit doe je in totaal zes keer. (18 )
R4: Haak in de eerst twee steken een vaste en in de derde steek twee vasten. Dit doe je in totaal zes keer. (24)
R5: Haak in de eerste drie steken een vaste en in de vierde steek twee vasten. Dit doe je in totaal zes keer.  (30 )
R6: Haak in de eerste drie steken een vaste en haak de vierde en vijfde steek samen (minderen). Doe dit in totaal zes keer.  (24)
R7: Haak in de eerste twee steken een vaste en haak de derde en vierde steek samen (minderen.) Doe dit in totaal zes keer.  (18 )
Hecht af en laat er een lange draad aan zitten om mee vast te naaien

Manen deel 3:

Haak een ketting van 8 lossen. Dit is de basis.
R1: Begin in de tweede steek vanaf je naald. Haak in elke achterste lus een vaste (7x) daarna draai je om en haak je in elke voorste lus een vaste (7x). Je haakt als het ware om je basisketting heen. Je hebt nu in totaal veertien steken (14)
R2: Haak in de eerste steek een vaste en in de tweede steek twee vasten. Dit herhaal je zeven keer.  (21)
R3: Haak in de eerste steek een vaste, haak daarna de tweede en derde steek samen (minderen). Dit doe je in totaal zeven keer. (14 )
Hecht af en laat er een lange draad aan zitten om mee vast te naaien

Manen deel 4:

Maak een ketting van 6 lossen. Dit is de basis
R1: Begin in de tweede losse vanaf de naald. Haak vijf vasten in de achterste lussen van de ketting. Haak daarna vijf vasten in de voorste lussen van de ketting. Zo maken we en ovaal door om de ketting heen te haken.   (6 )
R2: Haak een vaste in de eerste steek, in de volgende steek haak je twee vasten, herhaal dit vijf keer.  (15)
R3: Haak een vaste in de eerste steek, daarna haak je de tweede en derde steek samen, herhaal dit vijf keer. (10)

Hecht af en laat er een lange draad aan zitten om mee vast te naaien

Manen deel 5: 

Maak een ketting van 4 lossen. Dit is de basis
R1: Begin in de tweede losse vanaf de naald. Haak drie vasten in de achterste lussen van de ketting. Haak daarna drie vasten in de voorste lussen van de ketting. Zo maken we en ovaal door om de ketting heen te haken.   (6 )
R2: Haak een vaste in de eerste steek, in de volgende steek haak je twee vasten, herhaal dit drie keer.  (9)
R3: Haak een vaste in de eerste steek, daarna haak je de tweede en derde steek samen, herhaal dit drie keer. (6)

Hecht af en laat er een lange draad aan zitten.

Het aan elkaar zetten van de manen doe je door alle losse onderdelen aan elkaar te bevestigen met het lange draad wat je er nog aan hebt zitten. Deel 1 maak je vast aan deel 2, deel 2 aan deel 3, deel 3 aan deel 4 en deel 4 aan deel 5. Dan plaats je de manen op het hoofd zoals je ze wilt hebben en naai je alleen deel 1 en deel 5 rondom vast. Je hoeft de manen niet op te vullen. Werk de draadjes weg. Wil je een uitgebreide how to met foto’s? Deze deel ik volgende week met je.

OREN

Gebruik wit garen
R1: Haak vijf vasten in een magische ring (5 )
R2: Haak twee vasten in elke vaste (10 )
R3-4: Haak in elke steek een vaste (10)
R5: Haak drie keer een vaste, dan haak je de vijfde en zesde samen (minderen), dit doe je in totaal twee keer (8)
R6: Haak in elke steek een vaste (8) Hecht de draad af en laat er een lange draad aan zitten om straks de oren mee vast te naaien. Naai de oren op het hoofd aan de zijkant tussen deel 2 en 3 van de manen. (Misschien een beetje overbodig, maar aan elke kant komt een oor)

LIJF

Gebruik wit garen

Maak een ketting van 4 lossen. Dit is de basis
R1: Begin in de tweede losse vanaf de naald. Haak drie vasten in de achterste lussen van de ketting. Haak daarna drie vasten in de voorste lussen van de ketting. Zo maken we en ovaal door om de ketting heen te haken.   (6 )
R2: 2 vasten in de eerste steek, in de tweede steek een vaste, 2 vasten in de volgende steek, dit doe je twee keer, dan een vaste, en in de laatste steek haak je weer twee vasten. (10)
R3: Haak een vaste in de eerste steek, haak twee vasten in de tweede steek (meerderen), haak een vaste in de derde steek, haak twee vasten (meerderen) in de vierde steek, Haak in de vijfde en zesde steek een vaste. Haak in de zevende steek twee vasten (meerderen). Haak in de achtste steek een vaste, in de negende steek twee vasten (meerderen) en in de laatste steek haak je een vaste.  (14)
R4: Haak een vaste in elke steek (14) Vervolgens beginnen we met het vormen van het lijf.
R5: Meerder (dus twee vasten) in de eerste drie steken. In de volgende 11 steken haak je een vaste. (17)
R6: Haak een vaste in de eerste steek, in de volgende drie steken haak je twee vasten (meerderen). In de laatste dertien steken haak je een vaste. (20)
R7-8: Haak een vaste in elke steek (20)
R9: Haak in de eerste drie steken een vaste, haak de vierde en vijfde steek samen (minderen). Doe dit in totaal vier keer. (16)
R10-11: Haak een vaste in elke steek (16) Met de volgende steken vormen we de nek.
R12-14: Haak in de eerste twee steken een halve vaste, in de volgende 8 steken haak je een half stokje, dan haak je in de laatste zes steken een halve vaste. (16)

Hecht af en laat er een lange draad aan zitten. Vul het lijfje stevig op en naai het onder het hoofd vast. .

POOTJES

Je maakt twee voorpootjes en twee achterpootjes. Het verschil zit in de kromming van het pootje, het verschil zit in ronde 9 – 11. 

ACHTERPOOTJES (maak er 2)

Elke achterpoot bestaat uit een hoef en een bovenbeen. De hoef haak je in de kleur koraal en het bovenbeen in het wit.

Je begint met koraal.

Maak een ketting van 4 lossen. Dit is de basis
R1: Begin in de tweede losse vanaf de naald. Haak drie vasten in de achterste lussen van de ketting. Haak daarna drie vasten in de voorste lussen van de ketting. Zo maken we en ovaal door om de ketting heen te haken.   (6 )
R2: Haak in elke steek twee vasten (12)
R3:  Haak een vaste in elke achterste lus van de steek (12)
R4: Haak in de eerste twee steken een vaste, dan minder je door twee steken samen te haken. Doe dit in totaal drie keer.  (9)
R5: Haak in elke steek een vaste (9) Vul alvast de hoef wat op. Wissel naar het witte garen.
R6: Haak in elke steek een vaste (9)
R7-8: Haak in elke steek een vaste (9). We gaan beginnen om het been te vormen. Blijf ondertussen opvullen.
R9: Minder door twee steken samen te haken, haak in de volgende drie steken een vaste, in de volgende steek haak je twee vasten (meerderen) en in de laatste drie steken haak je een vaste. (9 )
R10: Minder door twee steken samen te haken, haak in de volgende drie steken een vaste, in de volgende steek haak je twee vasten (meerderen) en in de laatste drie steken haak je een vaste. (9 )
R11: Minder door twee steken samen te haken, doe dit twee keer, daarna haak je een vaste in de eerst volgende steek, in de volgende steek haak je twee vasten (meerderen) en in de laatste drie steken haak je een vaste. (8)

Hecht af en laat er een lange draad aan zitten om de pootjes mee aan het lijfje te naaien. Vul het pootje stevig op en naai de uiteinden samen. Naai de pootjes vast aan het lijfje.

VOORPOOTJES (maak er 2)

Elke voorpoot bestaat uit een hoef en een bovenbeen. De hoef haak je in de kleur koraal en het bovenbeen in het wit.

Je begint met koraal.

Maak een ketting van 4 lossen. Dit is de basis
R1: Begin in de tweede losse vanaf de naald. Haak drie vasten in de achterste lussen van de ketting. Haak daarna drie vasten in de voorste lussen van de ketting. Zo maken we en ovaal door om de ketting heen te haken.   (6 )
R2: Haak in elke steek twee vasten (12)
R3:  Haak een vaste in elke achterste lus van de steek (12)
R4: Haak in de eerste twee steken een vaste, dan minder je door twee steken samen te haken. Doe dit in totaal drie keer.  (9)
R5: Haak in elke steek een vaste (9) Vul alvast de hoef wat op. Wissel naar het witte garen.
R6: Haak in elke steek een vaste (9)
R7-8: Haak in elke steek een vaste (9). We gaan beginnen om het been te vormen. Blijf ondertussen opvullen.
R9: Haak twee vasten in de eerste steek (meerderen), haak in de volgende drie steken een vaste, dan minder je door twee steken samen te haken en in de laatste drie steken haak je een vaste  (9)
R10: Haak twee vasten in de eerste steek (meerderen), haak in de volgende drie steken een vaste, dan minder je door twee steken samen te haken en in de laatste drie steken haak je een vaste  (9)
R11:Haak twee vasten in de eerste steek (meerderen), haak in de volgende drie steken een vaste, dan minder je door twee steken samen te haken, doe dit twee keer en in de laatste steek haak je een vaste  (8)

Hecht af en laat er een lange draad aan zitten om de pootjes mee aan het lijfje te naaien. Vul het pootje stevig op en naai de uiteinden samen. Naai de pootjes vast aan het lijfje.

STAART

Gebruik de kleur koraal.
R1: Maak een magische ring en haak hier vier vasten in. (4)
R2: Haak in elke steek een vaste (4)
R3: Twee vasten in de eerste steek (meerderen), doe dit ook in de volgende steek. In de volgende twee steken haak je een vaste. (6)
R4: Haak een vaste, haak dan in de volgende vier steken twee vasten (meerderen) en in de laatste steek hak je weer een vaste.  (10)
R5: Haak in de eerste drie steken een vaste, haak dan in de volgende vier steken twee vasten (meerderen) in de laatste drie steken haak je weer een vaste (14)
R6: Minder door twee steken samen te haken, doe dit in totaal 7 keer. (7)
R7:  Haak een vaste in de eerste twee steken, minder daarna door twee steken samen te haken, doe dit int totaal twee keer, haak daarna een vaste in de laatste steek. (5)

Hecht af en laat er een lange draad aan zitten.

Je hoeft de staart niet te vullen, je naait hem vast aan het eind van het lijfje.

En klaar is hij! Heb je nu alle onderdelen klaar en wil je weten hoe hij in elkaar moet? Volgende week deel ik met je een stap voor stap how to de pony in elkaar zetten.

Advertenties

2 gedachtes over “Amigurumi pony patroon!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s