DIY pruimenjam

Vorige week kwam manlief thuis met een plastic tas vol met pruimen. Heerlijk om mee te nemen naar het werk en zo op te eten. Maar tweeënhalve kilo pruimen eet je niet zo in een paar dagen op. Dus moest ik er iets mee gaan maken. Ik dacht altijd dat het maken van jam een enorm karwei was, maar dat valt alles mee!

Je hebt de volgende dingen nodig:

  • pruimen
  • citroen
  • van Gilse geleisuiker speciaal (het kan ook met de gewone geleisuiker, maar met de speciaal heb je de helft minder suiker nodig!)
  • plastic lepel om te roeren
  • pan
  • glazen potten om de jam in te doen
  • geduld, veel geduld

Ik vond het maken van jam echt een mindfullness werkje. ;) Eerst verwijderde ik alle pitten van de pruimen en sneed ik de door de helft. Ik deed de helften in een grote pan en deed er een kilo geleisuiker speciaal bij. 1 kilo is genoeg voor 2,5 kilo fruit. Pers de citroen uit en voeg het citroensap toe.

foto 3 (8)ecd

Roer de suiker en de pruimen door elkaar. In het begin gaat dat niet zo lekker en was ik bang dat het zou gaan aanbranden. Door het langzaam te verwarmen en het gas niet te hoog te zetten warmt het langzaam op, als je blijft roeren wordt de warmte goed verdeeld en wordt het vanzelf vloeibaar.

Als het gaat koken en het ook blijft koken als je door de pan roert dan is de jam echt aan het koken. Vanaf dan gaat de tijd in. De jam moet 4 minuten koken en blijf ook roeren! Ik heb het wat langer laten koken waardoor het iets dikker is geworden.

Zorg dat je schone, gesteriliseerde potten klaar hebt staan om de jam in te doen. Glas heeft de eigenschap dat het niet tegen te grote temperatuurschommelingen kan, het is dus belangrijk dat de glazen pot waar je het in doet nog flink warm is als je de jam er in doet.

Als de pot vol zit draai je het deksel erop, zet je de pot voor vijf minuten op de kop. Daarna keer je hem weer om en laat je hem afkoelen.

Als hij afgekoeld is kun je er van smullen! Heerlijk op brood, maar ook in de yoghurt!

Tip! Wil je nu een volledig egale jam zonder ‘stukjes’? Pureer dan eerst de pruimen in de blender of met een staafmixer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s