DIY Pronkrek

Op Instagram kwam hij al een paar keer voorbij, mijn zelfgemaakte pronkrek. Het idee van het pronkrek komt eigenlijk een beetje van de blog van Interior Delights, een blog van de woonwinkel van een vriendin van me. In een post over wat je kunt doen met multiplex, zie hier, staat onder andere een pronkrek. Toen ik afgelopen zomer mijn werkkamer ging inrichten zoals ik het wou wist ik zeker dat ik ook een pronkrek wou. Het mooie is dat je dan veel dingen kunt uitstallen zonder dat je gaten in de muur hoeft te boren, ook kun je snel wisselen van spulletjes die je laat zien. En ik hou gewoon erg de kleur van blank hout.

DSC02917ecd

Het maken van een pronkrek is niet zo moeilijk als het lijkt!

Benodigdheden: (voor een groot en een klein pronkrek)
– plaat underlayment 1222 mm x 2440 mm van de bouwmarkt
– 30 schroeven van 4 mm breed en maximaal 50 mm lang. Je schroeven mogen best langer zijn, niet korter want anders houdt het plankje niet. Ze mogen niet dikker zijn dan 4 mm! Anders splijt je plaat.
– schroefmachine of accu boormachine of schroevendraaier met mogelijkheid om bitjes in te klikken.
– Voorboorbitje 3 mm
– Potlood
– Liniaal
– Meetlint of rolmaat
– zaag of handige man/vader/etc.
– schuurpapier
– kladpapier

Stap 1:
Op naar de bouwmarkt! Neem je bouwtekening eventueel mee en zorg voor een auto die groot genoeg is. ;)

Zoek een plaat underlayment uit die je mooi genoeg vind. Mocht je het pronkrek in een kleur willen lakken dan doet het er minder toe, maar wil je het hout niet behandelen zorg dan dat je een mooie plaat uitzoekt.

Als je een plaat hebt uitgezocht ga je opzoek naar de zaagafdeling met je plaat. Of als je al een knappe bouwmarkt kerel bij je hebt vraag of hij de plaat kan zagen. Knipper daarbij eventueel heel lief met je ogen. ;)

In de bouwmarkt zagen ze vaak gratis voor klanten (bij de Karwei als je een Karweipas hebt) een maximaal aantal zaagsneden. Omdat de zaagmachine alleen grote delen kan zagen, heb je een zaag nodig om de kleine plankjes te zagen. Anyway laat bij de bouwmarkt je plaat verdelen in drie grote delen. Een van 75 bij 180 cm, een van 45 bij 180 cm en een van 60 bij 120 cm. Zie de tekening hieronder.Naamloos`2

Dat is iets wat ze bij de bouwmarkt wel kunnen zagen.

Stap 2: Van het deel van 60 bij 120 cm moet je thuis met een zaag (of je moet even iemand lief aankijken die een zaagtafel heeft) plankjes zagen. Zie de tekening hieronder. De pronkrek plaat 1 en plaat 2 heb je al. Het gaat om de zaagsnedes links. Je haalt uit de plaat van 60 x 120 cm de volgende plankjes:
6 plankjes van 10 cm bij 45 cm
6 plankjes van 10 bij 75 cm

Naamloosecd

Stap 3:
Je hebt nu alle onderdelen voor je pronkrekken! Nu begint bijna het deel van het in elkaar zetten! Eerst moet je zorgen dat alle delen glad zijn en alle zaagsnedes geen splinters afgeven. Dus je moet ze even schuren met een stukje schuurpapier.

DSC02509ecdDe benodigdheden om het pronkrek in elkaar te zetten. (potlood, meetlint, schroeven, schroefmachine en natuurlijk je plaat en plankjes) 

Stap 4:
Het in elkaar gaan zetten!  Leg de plaat op een vlakke ondergrond en pak een aantal spullen die je op je pronkrek wilt hebben. Pak een stukje kladpapier het potlood en het meetlint.

DSC02507ecd

Meet de afstand van de onderkant tot je eerste plankje op. Meet dan niet tot de onderkant van het plankje, maar tot het midden van het plankje (zie afbeelding hieronder). Schrijf deze afstand op. Meet de afstand tussen plankje 1 en plankje 2 (blauwe lijn, afbeelding hieronder), ook dit doe je weer vanuit het midden. Schrijf de afstand op. Doe dit ook voor de andere plankjes.

afstand

Stap 5:
Haal de plankjes en alle spullen weg. Draai de plaat om met de goede kant naar beneden. Meet de afmetingen af zoals je ze hebt opgeschreven en trek een lijn. Boor op deze lijn twee of drie gaatjes voor met het 3 mm bitje. Voor het grote pronkrek boorde ik drie gaatjes en voor het kleine pronkrek twee gaatjes. DSC02510ecd

Doe dit voor alle rijen plankjes. Mocht je trouwens maar vier of vijf plankjes willen dan kan dat natuurlijk ook!

Stap 6:
Als alle gaten zijn voorgeboord in de plaat kun je beginnen met de plankjes. Zet de plankjes aan de goede kant, dus de kant die onder ligt voor je plaat. Dit is even een gepriegel, maar wat het beste wil is het volgende:
Zet je schroef in een schroefgat en schroef hem zover vast dat er een klein puntje aan de onderkant naar beneden steekt. Let er op dat je de tafel of andere ondergrond die je gebruikt niet aan het pronkrek vast schroeft!

Op het punt waar je schroef nu een stukje naar beneden uitsteekt moet dus een plankje. Zet het plankje er tegen aan en schroef hem helemaal vast. Zet hem wel goed in het midden er tegenaan! Dus zodat de schroef in het midden van het plankje zit, anders heb je kans op het splijten van het plankje.

Tip! Doe eerst plankje 1, dan plankje 6 (of welke je maar als bovenste plankje hebt). Op deze manier kan je pronkrek een beetje op deze twee steunen en kun je de volgende plankjes er makkelijker onderschuiven en is het niet zo’n gewipwap met de plaat.

Schroef alle plankjes vast en je bent helemaal klaar! Je kunt beginnen met het inrichten van het pronkrek! Of je kunt verder gaan met het tweede pronkrek! :)

DSC02918ecd

Een pronkrek is zo handig, je kunt lijstjes/kaartjes etc. veranderen wanneer je wilt zonder gaten in je muur te boren!

Advertenties

2 gedachtes over “DIY Pronkrek

    • Hihi ja. Ik hou erg van de hout kleur, maar ik heb er nog over nagedacht om hem te verven, maar ik kon geen geschikte kleur verzinnen en ik was een beetje lui..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s