Snelle sjaal

Bij de Jan Sikkes liep ik tegen een leuk verloop stofje aan. Ik zag gelijk een infinity sjaal voor me met een roze biesje. En die maakte ik er ook van. Vandaag laat ik je zien hoe je deze makkelijke en snelle sjaal maakt. Dat is namelijk wel weer lekker nu het buiten straks te warm is voor de dikke sjaals, maar te fris voor geen sjaal.

DSC03221ecd.jpg

 

Je hebt nodig:
– Lapje stof van 55 centimeter lang en 150 of 140 centimeter breed. Dat laatste hangt ook af van je stofbreedte.
– Biaisband van 310 centimeter lang (ik koos voor glimmende elasatische biaisband, gewoon om het leuke effect)
– Spelden
– Naaimachine
– (Stof)schaar

DSC02380ecd

Stap 1:
Als ze in de stoffenwinkel de stof hebben geknipt is dat vaak niet helemaal recht, dus om te beginnen knip je de stof zo dat hij recht is. Zelf gebruik ik hier vaak een plank van de laminaatvloer voor of de vloer zelf. Als je een vloer met een rechte groef hebt, dan leg je de stof op de vloer. Leg het stevig vast met zware dingen op de stof en knip dan in het gootje met je schaar zodat de stof recht wordt. (Vast geen goedgekeurde manier door de bond van strenge naai-juffen, maar het werkt perfect als het niet super super strak moet)

DSC02379ecd

Stap 2: 
Leg de stof met de goede kant naar beneden neer. Leg de biaisband onder de stof in de breedte. Zorg dat de helft van de biaisband nog uitsteekt en vouw de stof dubbel. Je maakt als het ware een zoompje in de stof en dan vouw je de zichtbare helft van de biaisband er om heen en speld je het vast. Omdat het rekbare biaisband is en het een smal stukje is om te naaien reeg ik de stof en de biaisband aan elkaar voordat ik het naaide.

PicMonkey Collagesjaal

Als je de stof aan elkaar wilt rijgen neem je een stuk rijgdraad (dit is dikker en goedkoper dan naaigaren, maar je kunt ook naaigaren pakken) en een naald. Hecht je rijgdraad vast aan een van de uiteinden en daarna naai je met grote steken de biaisband vast aan de stof. Hecht af aan het eind, dus even vast zetten met drie keer een steek op dezelfde plek. Vervolgens naai je het. Zorg dat je langs de rijgdraad naait. Dan torn je de aanhechtingsplaatsen (dus aan het begin en aan het eind) los en kun je zo de rijgdraad er uit trekken, als je er tenminste niet overheen genaaid hebt. Iets waar ik kampioen in ben, in dat geval moet je iets meer stukjes rijgdraad met je tornmesje los tornen, zorg dat je het pas genaaide niet los tornt!

DSC02429ecd

Doe zo ook de andere kant.

Stap 3:
Je hebt nu een rechthoekige lap met aan beide lange zijden een biaisband in een leuk kleurtje. Het is nu tijd om er een infinity sjaal van te maken door de korte uiteinden aan elkaar vast te maken.

Leg de sjaal met de korte kanten en de goede kanten op elkaar. En doe er een paar spelden in zodat ze niet kunnen verschuiven. Doe dit ook aan de bovenkant, maar dan niet dicht op de uiteindes, want deze ga je zo omvouwen.

DSC02430ecd

Stap 4:
Vouw de rand een keer om en dan nog een keer zodat het dubbel zit en je het geraffelde randje dus niet meer ziet.

PicMonkey Collage

Speld vast en naai over deze rand heen.

Nu heb je een infinity sjaal die je twee keer om je hals kunt slaan!

Advertenties

Een gedachte over “Snelle sjaal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s