Gehaakte kerstballen

Al jaren op mijn te haak lijstje, maar dit jaar haakte ik ze eindelijk. En ik maakte ze meteen in lekkere bontje kleurtjes die deels buiten mijn comfort zone liggen. ;)

IMG_6185 (2)

De grootste uitdaging was het vinden van plastic kerstballen met een doorsnede van 7 cm. Ik vond op het laatst bij de Action plastic kerstballen van 6 cm doorsnede en besloot dat dit vast ook wel kon. Serieus er zijn glazen kerstballen in overvloed te krijgen, maar plastic was iets lastiger. Daarnaast moet ik ergens ook nog een enorme familieverpakking goudkleurige plastic kerstballen van de Ikea hebben, maar die zal ik vast midden in de zomer terug vinden.

IMG_6181 (2)

Anyway ik gebruikte voor elke kerstbal 3 kleurtjes van haakkattoen en 1 kleurtje Sparkle van de Action en haakte het met haaknaald 2,5 mm. Elke toer wisselde ik van kleur op een onwillekeurige manier. Je haakt twee dezelfde helften (dus daar lette ik wel op de kleurwissels) en dan voeg je de beide helften samen om de kerstbal heen en naai je het strak vast. Het patroon kun je hier vinden en het is vertaald naar het Nederlands.

Ik kwam niet mooi uit, ondanks dat ik kleinere kerstballen had dan aangegeven waren de twee helften te klein als ik het patroon volgde. Dus ik paste de toeren 5 t/m 7 aan en ik voegde nog een extra toer toe.  Onder de foto vind je mijn aanpassingen.

IMG_6184 (2)

Toer 5:  Haak twee lossen voor de hoogte (tellen niet als eerste stokje). Haak in elke steek een stokje, sluit de ronde met een halve vaste in het eerste stokje (36).
Toer 6:  Haak een losse voor de hoogte (telt niet als eerste halve stokje). Haak in elke steek een half stokje, sluit de ronde met een halve vaste in het eerste halve stokje (36).
Toer 7: Haak een losse voor de hoogte (telt niet als eerste halve stokje). Haak in elke steek een half stokje, sluit de ronde met een halve vaste in het eerste halve stokje (36).
Toer 8: Haak een losse (telt niet als eerste steek). Haak in elke steek een vaste, sluit de ronde met een halve vaste in de eerste steek (36).

Mocht je ze gaan maken, veel plezier!

2 gedachtes over “Gehaakte kerstballen

  1. Oh, ze zijn supermooi geworden!! Ik zoek ook steeds achter plastic kerstballen (vooral omdat ik ondeugende poezen in huis heb) dus ik weet hoe moeilijk dat is! Je hebt er in elk geval prachtige kerstdecoratie bij nu!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s